Yvonne Holthaus

— psychotherapeut

Sinds juli 2022 ben ik werkzaam bij Care to Change. Daarvoor heb ik 8 jaar in een psychotherapiepraktijk in Amsterdam gewerkt. Mijn opleiding tot psychotherapeut heb ik in 2009 afgerond bij een grote instelling, waar ik ook 8 jaar voor werkte. Tevens ben ik geregistreerd bij de vereniging voor cognitieve gedragstherapie VGCt.

Mijn ervaring ligt met name op het gebied van trauma gerelateerde problematiek, waarvoor ik EMDR en schematherapie inzet. Schematherapie is een manier van kijken op hoe wij mensen in al onze facetten in elkaar steken en hoe we hierdoor in contact met anderen reageren.

De reactiepatronen kunnen vaak hetzelfde zijn in verschillende situaties zoals in werksituaties, met partners of vrienden, maar kunnen juist ook erg verschillen. Jóuw levensverhaal en jóuw temperament maken hoe het precies bij jou zit. Daarom zullen we er in het begin veel tijd voor nemen om dit samen voor jou in kaart te brengen en te doorgronden.

Ik heb er voor mezelf veel door schematherapie geleerd (door groepsleertherapie, eigen individuele therapie én onderwijs). Een belangrijke vraag is, wat ben je (meestal door onkunde van je omgeving) in je kinder- en jeugd tijd tekort gekomen, waardoor je reageert zoals je nu reageert; en wat heb je eigenlijk nodig als je in het hier en nu geraakt wordt. Dat klinkt misschien simpel, maar is door jarenlange herhaling zo in ons systeem ingesleten, dat het echt ook tijd vergt dit te doorgronden en te veranderen….maar als dat dan lukt, is het zoiets moois en baanbrekends.

Ik vindt het dan ook een voorrecht om je hierin te mogen begeleiden, met alle ups-and-downs en strubbelingen die erbij horen en je écht te mogen leren kennen.

Naast mijn werk met individuele cliënten ben ik ook fan van groepstherapie. Het grote voordeel van de groepstherapie is, dat je in het groepscontact al veel van je reactiepatronen kan voelen en doormaken en ook bespreken. Dat is spannend, maar biedt de kans jezelf in contact met anderen beter te leren kennen én in een stroomversnelling je eigen patronen te herkennen en te doorbreken.

 

BIG-registratienummer: 99913684816