Tessa van Stempvoort

— psychodramatherapeut, zorgcoördinator

Ik ben mijn loopbaan begonnen in het onderwijs. Al gauw merkte ik dat ik op sociaal emotioneel vlak meer wilde betekenen voor leerlingen en jongeren dan alleen lesgeven. Daarom ben ik toen dramatherapie gaan studeren. Sinds 2012 werk ik in de specialistische GGZ. Ik heb ervaring in verschillende fases van een behandeling; zo heb ik gewerkt in een klinische setting en veel ervaring gedaan in de meer kortdurende ambulante behandelsetting. Ik heb ervaring opgedaan als allround behandelaar en als dramatherapeut. Uiteindelijk gaat mijn hart het meest uit naar  (psycho)dramatherapie.

Dramatherapie/vaktherapie vind ik een essentieel onderdeel van een behandeling, aangezien dat in mijn ogen de veilige speelplaats is waar mensen op een prettige en directe manier gespiegeld of geconfronteerd worden met hun gedrag en in de sessie vrij kunnen oefenen met nieuw gedrag. Het is mooi om te zien hoe het zelfvertrouwen van mensen groeit, doordat ze binnen de sessie hun grenzen kunnen verleggen en deze ervaring meenemen in hun dagelijks leven.

Ons hele leven lang leren we. Nieuw gedrag, van leren fietsen tot assertief zijn, maken we eigen door te doen en te ervaren. We leren door te vallen en weer op te staan; leren hoe het niet moet en proberen het weer opnieuw. Ik help je graag in dit proces door actief met je aan de slag te gaan, je aan te moedigen je eigen kracht aan te boren en te vergroten. Door middel van dramatherapie kun je net weer een stap verder komen in het aanleren van nieuwe vaardigheden en het doorbreken van patronen die je niet langer dienen. Ik vind het belangrijk dat mensen zich veilig genoeg voelen om zichzelf hoorbaar en zichtbaar te maken en vind het ook belangrijk dat je je gezien voelt. Waar nodig ben ik op een empathische wijze confronterend. Transparantie en openheid vind ik belangrijk in mijn communicatie.

Dagelijks wordt ik verrast door de kracht (en noodzaak) van ervaringsgerichte werkvormen en hoe dit mensen meteen het gevoel kan geven dat ze aan de slag zijn met de kern en op een concrete en verhelderende manier werken aan hun hulpvraag. Binnen de (psycho)dramatherapie sessies werk ik o.a. met interventies uit de schematherapie, CGT en ACT.