Ellen van der Kooij

— psychomotorisch therapeut

Psychomotorische therapie/ lichaamsgerichte psychotherapie komt in beeld als stress veel invloed heeft op je lichaam of als je lichaam veel (onverwerkte) gevoelens oproept. Soms zijn problemen ook herkenbaar in lichaamshouding, bewegingspatroon of spanningsklachten, in hoe iemand met ruimte en contact omgaat.

Ik help om informatie van je eigen lichaam te herkennen en deze in te zetten voor verandering. Het werkt vaak goed als je op een praktische manier zelf kan werken aan je probleem. Via oefeningen is dat anders dan via praten.

Je kan bij mij terecht bij hulpvragen op het gebied van burn-out, draagkracht of energiebalans, in actie komen bij angst en depressie. Maar ook als je lichaam veel negatieve gevoelens oproept of als je onzeker bent over je uiterlijk of je lichaam; of bij psychische gevolgen van ziektes (bv huidproblemen, pijnklachten, operaties).

Bij traumabehandeling werk ik veel via symbolen, lichaamshoudingen of lichaamstekeningen, om te zoeken naar een taal waarin je die moeilijke gevoelens kwijt kan. Belangrijk in de eerste fase is het op je gemak en veilig voelen, te herkennen hoe de spanning oploopt bij triggers. En om terug te schakelen naar rust en het hier en nu.

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring met traumabehandeling en heb de laatste 6 jaar de opleiding sensorimotor psychotherapie gevolgd. Deze fysieke traumatechniek werkt met lichamelijke reacties die ontstaan door heftige gebeurtenissen. Deze techniek biedt extra hulpbronnen en meer controle bij het verwerken.

Als therapeut en als mens hoor ik vaak dat ik goed ben in het afwisselen van licht en zwaar, dat ik inventief ben, dat ik ruimte geef aan iemand om zich sterker te voelen.

Ik heb naast mijn werk voor Care to Change een praktijk voor burnoutbegeleiding en traumabehandeling in Amsterdam

Voor meer informatie zie ook www.stress-en-trauma.nl.