Barbera de Cloe

— haptotherapeut

Haptotherapie is een lichaamsgerichte therapie waarbij het contact met je lichaam en je gevoelens centraal staat. Als haptotherapeut begeleid ik je door middel van gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraking bij het weer openen naar je gevoelsleven.

We zijn in onze Westerse maatschappij veelal gericht op denken en doen, op presteren en efficiency. Het voelen kan dan onder druk komen te staan. Ook proberen we vaak alleen vanuit het hoofd klachten op te lossen, terwijl ook juist contact met je gevoel en je lichaam erg helpend kan zijn in je herstel. Je lichaam weet vaak precies wat goed en niet goed voor je is. Het is je kompas. Hoe mooi is het als je daar weer meer mee in contact komt en je het kan gebruiken als jouw raadgever.

Haptonomie gaat er ook vanuit dat het lichaam de drager is van gevoelens en een geheugen heeft voor ‘oude’ gevoelservaringen, overlevingsstrategieën en patronen: het lichaamsgeheugen. Meer bewustzijn en (h)erkenning hierop kan ervoor zorgen dat vastgezette emotionele blokkades kunnen loskomen. Er kan tevens verzachting en ontspanning komen in het vaak door chronische angst en spanning, overbelaste centrale zenuwstelsel. Ik begeleid je graag hierin en het is mijn uitdaging om je te helpen in het weer opdoen van nieuwe positieve gevoelservaringen, naar meer draagkracht en naar de realisatie dat je goed bent zoals je bent.

Bij haptotherapie speelt vooral de positieve werking van aangeraakt worden een belangrijke rol. Aanraken is de meest directe vorm van communicatie. Een aanraking kan veel duidelijk maken over jezelf en hoe jij in het leven staat, ook wanneer woorden tekort schieten of alles al gezegd is. Tijdens de sessies draait het om jou en jouw gevoel.

Vertrouwen, veiligheid en een zorgvuldige afstemming zijn voor mij zeer belangrijke waardes tijdens de behandeling. Ik kijk graag gedurende het traject samen met jou naar jouw hulpvraag en jouw individuele en specifieke behoeften.

De reden dat ik de werkwijze bij Care to Change zo waardevol vind is omdat binnen deze organisatie een combinatie mogelijk is van een aanvullende multidisciplinaire- en multimethodische aanpak van gesprekken met de meer ervaringsgerichte- en lichaamsgerichte therapieën. Het lichaam hoort er ook bij en is zo wijs!