Tanja de Waal

— psychotherapeut, regiebehandelaar

Sinds 1998 ben ik aan het werk als psychotherapeut, eerst in opleiding, sinds 2003 met een BIG-registratie. Ik ben psychodynamische geschoold en vanuit die achtergrond geef ik inzichtgevende psychotherapie. En nog steeds, na al die jaren, vind ik het bijzonder om met mensen mee te mogen kijken hoe hun leven gelopen is en waar ze in hun huidige leven tegen aanlopen. Ik help je graag de valkuilen in je leven herkennen, en waar mogelijk ontwijken. Door de weg die je in je leven gegaan bent (geheel of gedeeltelijk) terug te lopen en te kijken waar je gestruikeld bent, waar afslagen genomen of juist gemist zijn, kan de puzzel van je leven gelegd worden. Bij elk leven hoort een verhaal en elk verhaal is de moeite waard, gewoon, omdat het jouw verhaal is. Ik help je graag inzicht in je leven te krijgen, daarmee de valkuilen in je dagelijks leven te gaan herkennen en samen met jou het gereedschap te ontwikkelen om je leven invulling te geven op de manier die bij je past. Of om uit je valkuil te klimmen, als je er, net zoals de meesten van ons, toch weer eens in terecht gekomen bent. We hebben allemaal onze eigen valkuilen en hoe eerder we die leren herkennen, hoe minder diep we vallen en hoe minder overvallen we ons voelen als het toch weer eens gebeurt. Vraag je je regelmatig af waarom je toch steeds weer tegen dezelfde rotzooi aan blijft lopen? Hoe het toch komt dat je je vaak eenzaam, boos, verdrietig of alleen voelt? Dan kan inzichtgevende psychotherapie helpen begrijpen waarom je staat waar je staat en de dingen doet die je doet, op de manier waarop je ze doet.

Niet alles wordt veroorzaakt door een nare jeugd en we gaan ook zeker geen schuldigen aanwijzen, maar de ervaringen in onze jeugd zijn wel van invloed op de manier waarop we als volwassenen in het leven staan en met tegenslagen en moeilijkheden om kunnen gaan. En uiteindelijk is dat waar het om gaat, voldoende veerkracht ontwikkelen om in tijden van nood goed voor jezelf te blijven zorgen, zodat je overeind blijft, kan blijven functioneren, verbinding kan houden met je naasten en kan voelen dat je de moeite waard bent. Je hoeft niet gefixt te worden, want je bent niet stuk, het is alleen nodig dat je jezelf kent en volledig accepteert, met al je sterke en je kwetsbare kanten zodat je jezelf met mildheid en compassie de voor jou juiste kant op kan sturen.

Om je te begeleiden op deze weg heb ik een aantal vaardigheden die ik in kan zetten. Allereerst luister ik naar je, met een open blik en zonder vooringenomenheid luister ik naar je verhaal, stel vragen als ik me ergens over verbaas of als ik iets niet begrijp en vertel je wat me opvalt. Dat kan als confronterend ervaren worden, maar juist een buitenstaander kan vaak de rimpels, die we zelf niet meer zien aanwijzen (en nee, dat is geen leuk proces en ja, helaas doet dat dat vaak pijn). Daarnaast kan ik specifieke traumatische ervaringen behandelen met EMDR. Als we allebei denken dat het goed zou zijn nodigen we mensen uit die je dierbaar zijn of die een belangrijke rol in je leven spelen of gespeeld hebben. Bijvoorbeeld je partner, je ouders of een goede vriend of vriendin. Zo’n gesprek noemen we een systeemgesprek en vaak is zo’n gesprek heel verhelderend of helend. Daarnaast vraag ik iedereen die bij mij komt voor psychotherapie een levensverhaal te schrijven. Dat is geen verplichting, maar mijn ervaring is dat het vaak heel helpend blijkt te zijn en veel inzichten geeft.

Ik heb scholing gevolgd in verschillende therapeutische stromingen (onder andere Dialectische gedragstherapie, Mentalization Based Treatment, Schemagerichte therapie, Acceptance and Commitment therapie, EMDR en Leefstijlpsychiatrie) allemaal vooral gericht op de behandeling van complexe persoonlijkheidsproblematiek. En van al die opleidingen maak ik mijn eigen, eclectische mix. Ik geloof vooral in de echtheid van de therapeutische relatie en vind het vooral belangrijk dat je je veilig voelt bij mij, veilig genoeg om over je schaamte heen te stappen en mij mee te nemen in je worsteling, je ellende, en mij te laten zien waar je tegen aanloopt.

Naast mijn werk bij Care to Change werk ik ook als GZ-psycholoog en psychotherapeut bij het Centrum voor Psychotherapie in Ermelo, onderdeel van GGZ Centraal.

 

BIG-registratienummer: 29059814316