Karel Knarren

— psychodramatherapeut

Binnen dramatherapie doe je ‘alsof’ om ervaringen op te doen en te oefenen met gedrag en thema’s te onderzoeken, zoals bijvoorbeeld: ‘macht versus onmacht’. Binnen psychodrama doe je ‘niet alsof’ maar toon je je binnenwereld aan de buitenwereld. Groepsgenoten spelen wel, namelijk belangrijke mensen, dieren en voorwerpen uit jouw leven. Jij kiest zelf wie welke rol speelt. Zo deel je wat er in je omgaat, waar je moeite mee hebt én boor je (weer) je bronnen van kracht aan. Drama betekent Handelen en beide vormen van drama therapie die ik aanbied kunnen zowel individueel als in een groep plaats vinden. Om tot verandering te komen is het nodig dat je inzicht krijgt in jezelf en je beweegredenen. Inzicht zit in de actie (moreno). In beide drama werkwijzen staat het handelen centraal. Het wel of juist niet handelen in de omgang met (bepaalde) anderen.

Veiligheid is belangrijk in elke behandeling en daar zorg ik voor. Zeker wanneer ik je uitnodig om: ‘eerst te doen en dan pas te denken’. Ik beschrijf mezelf als een enthousiaste, daadkrachtige vent, die ook kan vertragen en verstillen. En als me dat soms niet lukt, dan spreek je me er gewoon op aan. Ik luister en doe er iets mee, dat kan ik je beloven. Humor is belangrijk voor mij en in mijn werk. Humor maakt het vaak mogelijk om ongemakkelijke of lastige items zichtbaar te maken. Wat niet gebeurd is dat ‘iets’ wordt weggelachen.

Mijn handvat in mijn vak, wat ik aanbiedt is onder andere de Transactionele Analyse. Een mond vol voor een sterk en eenvoudig te begrijpen communicatiemodel. Ik gebruik dit model ook om aan jou uit te leggen wat we aan het doen zijn en waarom. Als laatste, Ik luister naar een nee. Weet ook dat als we samen werken we een contract afspreken dat houvast bied voor onze samenwerking.

Ik heb zin om je te ontmoeten.