Ingrid Zellenrath

— beeldend therapeut

Als vaktherapeut beeldend (creatief therapeut) word ik steeds opnieuw geraakt door wat creatieve werkvormen je kunnen leren over je eigen mogelijkheden, patronen en valkuilen. Het ervaringsgerichte karakter van beeldende therapie geeft je een andere ingang om jezelf beter te leren kennen. Als therapeut begeleid ik je op een creatieve, transparante en inlevende manier waardoor jij regie gaat ervaren binnen je eigen proces. Ik ‘loop’ naast je, en waar nodig, voor je om je aan te moedigen en achter je om je op te vangen.

Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapie. Door kennis te maken met verschillende materialen (papier, verf, krijt, klei, speksteen, stof etc.), krijg je meer inzicht in je eigen denken, voelen en handelen. Door werkvormen op een gerichte manier aan te bieden zal je meer balans gaan ervaren in je denken, voelen en handelen waardoor je kwaliteiten beter naar voren zullen komen. Juist dan kun je die delen van je persoonlijkheid die onderbelicht zijn gebleven gaan versterken terwijl andere delen meer naar de achtergrond mogen verdwijnen. Samen zullen we onderzoeken hoe jij het beste tot je recht komt.

Het gaat binnen de therapie niet over een mooi eindresultaat maar over wat je ervaart tijdens het beeldend werken. Je leert om extern uit te drukken wat er intern bij jou speelt. Het beeldend werken versterkt je zintuigelijke waarneming. Door de materialen te voelen, te bekijken, te ruiken en te horen ga je ook in je dagelijks leven beter waarnemen en kom je meer in contact met je gevoelsleven. Wie ben jij, wat wil jij, wat vind jij en hoe verhoudt zich dat tot de wereld om je heen.