Erik Stofferis

therapeut, maatschappelijk werkende

Een leermeester van ver weg vertelde me eens dat wanneer je een groot probleem zag als een enorme ontbijtkoek, je dat ding niet ineens kunt doorslikken en kan verteren. Alles zou dichtplakken en je zou bijkans stikken. Hij raadde me dan ook aan om eerst maar eens om die enorme koek heen te lopen, of een paar keer. En om je dan maar eens voor te stellen hoe die zou smaken, voordat je langzaam aan kleine stukjes gaat nemen. Oja, en hij benadrukte ook om veel te knoeien: veel van die koek was al oud en zou toch niet meer te eten zijn.

Bij dit proces van koekhappen loop ik vooraleerst, als gids, voorop. Ik laat mijn licht schijnen en sta je bij de weg te vinden. Ik zal gedurende dat proces steeds vaker de lamp aan jou geven en jou de wegwijzers laten lezen die aangeven welke richting de juiste is, die naar het licht toe.

We zullen regelmatig halt houden om een glaasje water te drinken en te verteren. Ik vertel je dan een verhaal, meestal een wijsheid die ik ooit, ergens ver weg, heb gehoord. Dan kijken we hoe het gaat. Of het vol te houden is of we misschien naar een ander tempo moeten gaan, terug moeten omdat we iets vergeten zijn of langer uit moeten rusten. Ik help je te duiden wat je tegenkomt en sta je bij in het bepalen van de route.

Ach, die leermeester van toen vertelde ook nog dat de meest gevaarlijke routes slechts langs een ravijn in ons hoofd gaan. Maar toch, opgelet! Samen komen we er doorheen. En als je dat kunt, dan kun je ook alle andere ravijnen, bergen en obstakels leren bedwingen.

Het kan ook zijn dat we eerst de weg, jouw praktische situatie, wat moeten opruimen en vrijmaken voordat we op pad gaan. Ik ben niet bang voor, rotzooi of kleffe koek uit het verleden. Ik kan je goed helpen eerst wat structuur in je leven aan te brengen. Ook daar heb ik verhalen van gehoord.


T: 088 789 789 0F: 088 789 789 9E: welkom@caretochange.nl