Dorothea König, psychomotorisch therapeut, Care to Change, Hilversum

Dorothea König

psychomotorisch therapeut, arts (niet praktiserend)

Oude patronen van overleven belemmeren je soms om te komen tot bij de essentie van wie je in wezen bent. Doordat deze overlevingspatronen vaak langdurig bestaan, ben je er zo aan gewend geraakt dat het als het ware lijkt alsof ze bij je horen. Ze kunnen zijn ontstaan in een periode voordat je woorden had om je uit te drukken, voordat je begrip had over jezelf.

Overleving wordt vaak vastgehouden, tegen beter weten in. En gaat op gegeven moment niet meer prettig voelen, klachten geven. Omdat je niet kunt groeien, niet kunt veranderen, niet meer lekker in je vel zit. Je krijgt hinderlijke lichamelijke en/of psychische klachten. Het vasthouden van oude patronen kost extra energie, inspanning, spanning. Dit kan onder andere leiden tot uitputting, angst, verdriet en pijn. De weg terug naar leven, op je gemak zijn, je gezond voelen, kan moeizaam zijn en lang duren. Dan heb je wat aan een steuntje in je rug.

Hulpverleners zijn soms misleid, kunnen de lichamelijke klachten niet of maar gedeeltelijk verklaren. Ze zijn niet gewend om de mens als een eenheid van lichaam en geest te zien. Dan hoor je dat je een of meerdere onverklaarde lichamelijke klachten hebt. Als dat duidelijk is, ben je er nog niet. Hoe verder?

Wat ik voor je kan doen is om een veilige ruimte scheppen om te onderzoeken hoe dit in jouw persoonlijke levensverhaal in elkaar zit. Het lichaam biedt onuitputtelijke mogelijkheden om dit te onderzoeken. Ik kan je handvaten aanreiken waarmee je in dit proces kunt ontdekken, verbanden leggen en oefenen. Daarbij zijn de redenen en de oorzaken van je klachten secundair. Het gaat er meer om wat de gevolgen zijn voor jou in je dagelijks leven. Wat hindert je om weer in balans te komen? Welke vicieuze cirkels van emoties, gedachten en gedrag houden je gevangen in uitputting, verdriet, angst en pijn? Er zijn geen snelle oplossingen, of wonderen, maar als je op een goede manier investeert in jezelf, kom je een heel eind.

Ik werk als psychomotorisch therapeut, arts en integratief bewegingspsychotherapeut. Zie ook www.depreventiedokter.nl .

 


T: 088 789 789 0F: 088 789 789 9E: welkom@caretochange.nl